Barokkiorkesteri luo onnistumisen iloa

Oulun barokkiorkesteri, tuttavallisemmin Obo, on parinkymmenen muusikon muodostama orkesteri, joka keskittyy 1600–1750-luvun musiikkiin.

”Me ollaan aivan mahtavan innostunut ja osaava porukka”, barokkiviulisti Laura Kangas sanoo.

Obon soittajia yhdistää ihastus barokkimusiikkiin ja sen erityispiirteiden tutkimiseen rennolla otteella. Orkesterin jäsenet ovat ammattimuusikoita mm. sinfoniaorkesterista ja musiikkioppilaitoksista, ja he kokevat soittamisen Obossa hyvin virkistäväksi. Musiikkia soitetaan barokin aikakauden periodisoittimilla, kuten barokkiviulu, cembalo, viola da gamba ja traverso. Obo mahdollistaa vanhan musiikin erityiskoulutuksen saaneiden ammattilaisten ylläpitää osaamistaan omalla kotiseudulla.

Kankaan oma innostus vanhaan musiikkiin on alkanut jo lapsena hänen äitinsä cembalonsoitosta. Kangas on tällä hetkellä Oulun vanha musiikki ry:n varapuheenjohtaja ja Obon toiminnan koordinaattori yhdessä Johanna Leponiemen kanssa.

”Barokkimusiikki on eläväistä ja maantieteellisestikin monimuotoista. Se on täynnä nopeasti vaihtuvia vahvoja tunnetiloja ja kontrasteja. Se on pirskahtelevaa, svengaavaa ja tanssillista, toisaalta hyvin rauhoittavaa. Tyylinmukaisuus ja historiatietoisuus tekee tietysti paljon, jotta musiikin erityispiirteet pääsevät esille. Ajan nuottikirjoitustapa antaa myös vapautta improvisaatiolle ja koristelulle, mikä on kehittävää ja hauskaa”, Kangas pohtii 1600–1750-luvun musiikin lumoa.

Obon erityinen tunnelma syntyy halusta oppia. Orkesteri on saanut nauttia Topi Lehtipuun kaltaisten maailmantähtien opeista ja johtamisesta aiemminkin. Mm. Topi Lehtipuu, Peter Spissky, Dmitry Sinkovski, Anton Steck ja Aira Maria Lehtipuu ovat olleet Obon ohjaksissa.

”Mieleenpainuvimmat hetket ovat yhteiset innostumiset ja onnistumiset. Jokainen konsertti ja harjoitusperiodi vierailijoiden kanssa on omanlaisensa ahaa-elämys”, Kangas sanoo.

Obossa soittimia ja jousia lainataan ja testaillaan yhdessä, stemmoja vaihdetaan ja sooloja vuorotellaan soittajien kesken. Toiset ovat opiskelleet barokkimusiikkia enemmän, toiset taas tietävät soitinten virittämisestä tai suolikielten sitomisesta ja tilaamisesta.

Oulun barokkiorkesterin toiminnan aktiivisuuden ja suunnitelmallisuuden on mahdollistanut Oulun vanha musiikki ry:n tavoitteellinen kehittäminen aivan viime vuosina. Orkesteri onkin vakiinnuttanut asemansa Suomen periodiorkesterien joukossa ja erityisen tärkeä se on Pohjois-Suomen kulttuurielämälle. Nykyään orkesterilla on muutama aktiivisempi jakso vuodessa, jolloin se harjoittelee ohjelmistosta riippuen myös vierailevien johtajien kanssa. Ennen konserttia on usein tiivis harjoitusjakso. Lisäksi hiotaan yksityiskohtia pienemmissä porukoissa.

Vaikka barokkimusiikkiin hurahtaneet löytävät siitä aina uutta, musiikkia vähemmän tuntevillekin barokkimusiikki on helposti lähestyttävää. Obo toivottaakin kaikki tervetulleiksi musiikin juurille barokin pariin.

Obon tulevat konsertit:
Oulun Vanha Musiikki -festivaali, London Calling – Barokkia Brittein saarilta 19.2.2023

Haluatko tilata orkesterin tai pienemmän barokkikokoonpanon esiintymään? Ota yhteyttä tuotanto@ovm.fi.