Oulun barokkiorkesteri
Oulun barokkiorkesteri on koko pohjoisen Suomen ainoa periodiorkesteri ja erikoistunut 1600–1750-lukujen musiikkiin. Parinkymmenen muusikon orkesteri syntyi kesällä 2018 muusikkojen tarpeesta esittää orkesteriteoksia barokin ajan soittimilla, kuten barokkiviulu, cembalo, viola da gamba ja traverso.
Obo on Oulun Vanha Musiikki -festivaalin pääesiintyjä. Orkesterin festivaalikonsertit ovat usein monitaiteellisia teoksia, kuten yhteistyö barokkiviulisti Peter Spisskyn ja Nordic Baroque Dancers -ensemblen kanssa sekä Topi Lehtipuun ideoima ja johtama kokonaistaideteos, joka yhdisti vanhan musiikin periodisoittimineen, solisteineen ja kuoroineen Thomas Freundlichin videotaiteeseen ja näyttämölliseen ilmaisuun.
Orkesteri on konsertoinut pääasiassa jousikokoonpanolla, mutta nykyisin Oulun seudulta löytyy jo useampia vanhaan musiikkiin erikoistuneita puhallinmuusikoita.
vl 1: Peter Spissky, Johanna Leponiemi, Siiri Virkkala, Liina Subida
vl 2: Laura Kangas, Iida Zelenski, Tiina Kortelainen, Virva Pietilä
vla: Emiliano Travasino, Anna-Maija Rousselle, Jaana Herlevi
vc: Riina Salminen, Niiles Outakoski
cembalo: Virve Räisänen
basso: Juha Nääppä
oboe: Regina Hamarikivi, Maria Seppä
fagotti: Ann-Louise Wägar
trumpetti: Inka Pärssinen, Arja Ollila
timpani: Petri Hänninen
Eric Westbergs Vokalensemble
Vuonna 1993 perustettu Erik Westbergs Vokalensemble koostuu noin 20 laulajasta Pohjois-Ruotsista ja Suomesta. Yhtyeen jäsenet toimivat solisteina, kirkkomuusikkoina ja musiikinopettajina. Yhtye on tilannut ja kantaesittänyt noin 60 teosta, joiden säveltäjäniminä ovat mm. Gunnar Eriksson, Paula af Malmborg Ward, Tebogo Monnakgotla, Jan Sandström, Sven-David Sandström, Carl Unander Scharin ja Arvo Pärt. Kokoonpanolla on takana yli 30 kiertuetta Euroopassa, Aasiassa, Oseaniassa, Etelä-Amerikassa ja Yhdysvalloissa.
Sopraano: Linnea Pettersson, Virve Karén, Christina Fridolfsson, Kristina Sturk Steinwall, Cecilia Grönfelt
Altto: Katharina Johansson, Katarina Karlsson, Anu Arvola, Anna Risberg, Anna-Karin Lindström
Tenori: Bartlomiej Szulc, Stefan Millgård, Anders Kristoffersson, Erik Jonsson, Adrian Rubin
Basso: Martin Eriksson, Anders Sturk Steinwall, Johan Tegman, Janne Posti, Johan Nordlander
Kuoronjohtaja: Erik Westberg
Peter Spissky
konserttimestari, musiikin johto
Tanskalainen Peter Spissky on vanhan musiikin spesialisti, joka opiskeli viulunsoittoa Bratislavan Musiikkiakatemiassa ja Malmön Musiikkiakatemiassa. Modernin viulunsoiton rinnalla hän on tutkinut intensiivisesti historiallisia esityskäytäntöjä, ja vuonna 1999 hänestä tuli barokkiorkesteri Concerto Copenhagenin konserttimestari. Spissky toimii myös Camerata Öresundin musiikillisena johtajana.
Spissky vierailee niin liiderinä kuin viulistinakin säännöllisesti eri barokkiorkestereissa, kuten Oslon Barokkanerne, Suomalainen barokkiorkesteri, Jönköping Sinfonietta, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Tallinnan Kamariorkesteri, Oslon Barokkisolistit, bratislavalainen Solamente naturali ja Boston Early Music Festival Orchestra.
Spissky väitteli musiikin ja taiteen tohtoriksi vuonna 2017 ja opettaa barokkiviulunsoittoa Malmön musiikkikorkeakoulussa ja Tanskan kuninkaallisessa musiikkikonservatoriossa Kööpenhaminassa sekä mestarikursseilla kaikissa pohjoismaissa.
Tuuli Lindeberg
sopraano
Sopraano Tuuli Lindeberg on vakiinnuttanut asemansa maamme eturivin barokkiajan ja oman aikamme laulumusiikin esittäjänä. Hän on saanut lehdistössä taajaan kiitosta puhtaasta ja ilmaisuvoimaisesta lauluäänestään sekä monipuolisesta muusikkoudestaan. Lindeberg laulaa säännöllisesti Suomen parhaiden orkesterien ja kamariyhtyeiden kanssa esiintyen ahkerasti klassisen musiikin näyttämöillä, konserttisarjoissa ja festivaaleilla.
Lindeberg on esittänyt näyttämörooleja vuosien varrella mm. Suomen kansallisoopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla, Suomen Kansallisteatterissa sekä lukuisissa vapaan kentän kamarioopperaproduktioissa.
Esiintymisen ohella Tuuli nauttii opettamisesta, unohdetun vokaaliohjelmiston kaivelusta ja ohjelmistosuunnittelusta. Hän opettaa omien erikoisalojensa laulumusiikkia Sibelius-Akatemiassa ja toimii Musica nova Helsinki -nykymusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana.
Rodrigo Sosa Dal Pozzo
kontratenori
Italialais-venezuealalainen Rodrigo Sosa Dal Pozzo on yksi sukupolvensa merkittävimmistä kontratenoreista. Kansainvälisellä urallaan hän yhdistää laulamisen ja johtamisen toimimalla sekä vierailevana kapellimestarina että kontratenorisolistina. Hän on yksi Ars Arctica -skandinaavisen vanhan musiikin yhtyeen perustajista ja toimii yhtyeen taiteellisena johtajana.
Sosa Dal Pozzo on laulanut muun muassa Tukholman kuninkaallisessa oopperassa, Theater an der Wienissä, Innsbruckin vanhan musiikin festivaalilla ja Tukholmassa Confidence-teatterissa. Hänet on palkittu useissa kansainvälisissä laulukilpailuissa, kuten Alfredo Kraus, Mirjam Helin ja Renata Tebaldi.
Sosa Dal Pozzo on tehnyt useita oopperarooleja, joista neljä on varta vasten hänelle kirjoitettu. Ohjelmistossa hänellä on niin mezzo- ja sopraanorooleja, ranskalaisia haute-contre-tehtäviä kuin italialaisen barokin korkeita tenoriosia. Messias-oratoriossa Rodrigolla on alttorooli.
Guy Cutting
tenori
Brittiläinen tenori Guy Cutting on kysytty Bachin ja muiden barokin ajana mestareiden tulkitsija. Guy oli Oxfordin New College -yliopiston kuorostipendiaatti ja kauden 2019–2021 Orchestra of the Age of Enlightenment -orkesterin Nouseva tähti. Hän teki orkesterin kanssa elokuussa 2022 ensiesiintymisensä BBC Proms -festivaalilla Lontoon Royal Albert Hallissa John Buttin johdolla.
Cutting laulaa 1800- ja 1900-luvun kamarimusiikkiin erikoistuneessa Damask Vocal Quartet -lauluyhtyeessä, ja hän on työskennellyt myös monien brittiläisten kuorojen ja lauluyhtyeiden kanssa.
Cutting on tehnyt yhteistyötä lukuisten kapellimestarien kanssa, kuten Marcus Creed, Laurence Cummings, Steven Devine, John Eliot Gardiner, Philippe Herreweghe, Leonardo García Alarcón, Paul McCreesh ja Jos van Veldhoven.
Viimeisimpinä yhteistyötahoina hänellä on ollut mm. Academy of Ancient Music, Collegium Vocale Gent, Monteverdi-kuoro, Kuninkaallinen Concertgebouw-orkesteri, Alankomaiden Bach-seura, Svenska Barockorkestern ja American Bach Soloists
Elja Puukko
basso
Elja Puukko aloitti kirkkomusiikin opinnot Sibelius-Akatemiassa vuonna 1985. Hän on opiskellut laulua Esa Ruuttusen, Matti Lehtisen ja Jaakko Ryhäsen johdolla, sekä osallistunut lukuisille mestarikursseille. Hän on esiintynyt lied-laulajana sekä orkesterisolistina kotimaassa ja ulkomailla.
Puukko on tehnyt useita radio- ja tv-nauhoituksia sekä levytyksiä. Hänen ohjelmistonsa ulottuu vanhan musiikin yhtyelaulusta suurten romanttisten kirkkomusiikkiteosten, kuten Verdin Requiem ja Mendelssohnin Eliaksen bassosooloihin. Hän on toiminut Espoonlahden seurakunnan vastaavana kanttorina vuodesta 2001 alkaen.
Vuonna 2017 hän teki oopperadebyyttinsä laulamalla Kari Tikan Luther-oopperan nimiosan Urkuyö ja Aaria -festivaalilla.